Last Updated: 23:23PM 3/5/2024

De ideale werkdag? Eentje waarop je niet alleen met verve je taken afhandelt, maar ook een dieper begrip ontwikkelt van jezelf en de mensen om je heen. Dit is waar het vergroten van je bewustzijn op de werkvloer om draait. Het gaat niet enkel om productiviteit; het gaat om een menselijke connectie, begrip en emotionele intelligentie.

Waarom is bewustzijn op de werkvloer zo belangrijk?

Onze emoties worden vaak ondergesneeuwd door deadlines en targets, maar een verhoogd bewustzijn biedt een frisse blik, die ons in staat stelt om niet alleen onze eigen gevoelens en reacties te herkennen, maar ook die van onze collega’s.

Zo wordt er samen gewerkt aan een werkomgeving waar eerlijkheid en begrip hand in hand gaan met het voorkomen van conflicten, en juist meer samenwerking.

Hoe ontwikkel je dit bewustzijn?

Niet alles gaat automatisch, vaak moeten we ons toezetten om dingen voor elkaar te krijgen op een bewuste en berustte wijze. Hier zijn vier tips om je bewustzijniveau te ontwikkelen:

1. Zelfontdekking als sleutel tot bewustzijn

Begin met een reis naar binnen. Het draait om zelfontdekking: waarom reageer ik zo? Wat drijft mijn emoties? Deze vragen openen deuren naar zelfkennis en uiteindelijk naar een hoger bewustzijnsniveau.

2. Een persoonlijk steuntje in de rug

Hier komt coaching on the job om de hoek kijken. Een coach is als het ware een spiegel en gids in één, die helpt bij het herkennen en cultiveren van emotionele vaardigheden die essentieel zijn voor persoonlijke groei en professioneel succes.

3. De kracht van actief luisteren

Luister niet alleen, maar hoor echt wat anderen zeggen. Actief luisteren gaat over het verstaan van de onuitgesproken woorden en emoties. Het vormt de brug naar het empathische inlevingsvermogen, een significante pijler van emotioneel bewustzijn op de werkvloer.

4. Een cultuur van open feedback

Streef naar een omgeving waar feedback geven en ontvangen wordt aangemoedigd. Dit creëert een cultuur van openheid en voortdurende ontwikkeling, waarin iedereen zich bewust wordt van zijn of haar invloed op de werkomgeving.

De menselijke benadering: emotioneel bewustzijn in actie

De integratie van deze stappen in je dagelijkse routine brengt zelfbewustzijn en interpersoonlijke verbinding met zich mee, iets levensverrijkend. En let op, het gaat er niet om fouten te vermijden, maar om te leren en te groeien uit elke ervaring. Dit emotionele bewustzijn op de werkvloer scoort op een werkomgeving waar respect, begrip en empathie de standaard (zouden) moeten zijn. Voor een betere werkplek, evenals een mooie bijdrage aan je persoonlijke groei en een positieve maatschappelijke verandering.