Last Updated: 23:23PM 3/5/2024

Al honderden jaren verschepen we al producten van de ene kant van de aarde naar de andere kant van de aarde, het is iets wat in de VOC een hoogtepunt had bereikt. Toen werden vrijwel alle goederen met schepen verscheept. Maar niet alleen vroeger werden er veel schepen gebruikt, ook vandaag de dag zie je nog heel veel zeetransport. Deze zeetransport is er nog steeds zoveel door verschillende redenen, hieronder zullen we daar dieper op in gaan. 

Wat houdt zeetransport in?

Zoals je misschien al verwacht is zeetransport transport wat over zee plaatsvindt. Deze vorm van transport kan worden uitgevoerd door verschillende soorten schepen, het ligt er maar net aan wat voor soort goederen er verscheept moeten worden. Zo heb je bijvoorbeeld containerschepen, dit zijn de meest bekende schepen die je ook op veel plaatjes terug ziet komen, dit zijn de schepen die enorme containers op hun schip gestapeld hebben staan. Dit is ook één van de meest voorkomende schepen binnen de zeetransport. Ook heb je nog bulkcarriers, deze soort schepen zijn vooral handig voor grote hoeveelheden losse goederen. Als laatste heb je nog tankers die gemaakt zijn voor het verschepen van vloeibare ladingen.

Waarom is zeetransport zo voordelig?

Je denkt dan misschien, waarom is zeetransport zo voordelig? Dit heeft verschillende redenen, zo is het als eerste een kostenefficiënte optie, het is relatief goedkoop omdat je veel goederen over een lange afstand kan vervoeren. Ook als je het gaat kijken, dan is zeetransport de minst vervuilende optie vergeleken met deze andere logistieke oplossingen. Verder is het handig dat een schip ontzettend veel soorten goederen tegelijkertijd kan verschepen.

Waar moet op gelet worden bij zeetransport?

Maar er zitten natuurlijk niet alleen maar voordelen aan zeetransport, ondanks dat het dus een minder vervuilende optie is voor het milieu, heeft zeetransport nog steeds een aanzienlijke impact door de uitstoot van broeikasgassen. Ook zitten er strikte regels aan als het gaat om het vervoeren van goederen door middel van zeetransport. 

Iets wat we al sinds een hele lange tijd doen, is het verschepen van goederen over zee. Dit wordt gedaan door middel van schepen, welk schip ligt aan het soort goederen wat vervoerd moet worden. Zeetransport is kostenefficiënt omdat er veel goederen tegelijkertijd over een lange afstand kan worden meegenomen. Wel heeft het nog steeds een impact op het milieu en moet je je houden aan strenge regels.